Joga


Asane

Asane su položaji u jogi koji zahtevaju našu punu svesnost u kontaktu naseg tela sa podlogom. U Patandjalijevim , Joga sutrama , asana znace  mesto na kome jogin sedi.  Kroz izvođenje asane moramo postići istovremeno i cvrstinu i opustenost.  Mi bi trebalo da naučimo kako da postignemo čvrstinu i postojanost bez napora i naprezanja.

Kada vežbamo asane iz misli moramo izbrisati sve koncepte modernog fitnesa. Posle časa joge ne bi terbalo da osecamo zamor i iscrpljenost. Umesto toga vežbe će nam povećati eneriju ipotencijal za svakodnevne napore. Joga asane su se razvijale kroz hiljade godina da bi eliminisale ukrućenost i napetost tela; da bi ojačale slaba mesta i povratile ravnotezu metabolizma .

Pranajama

Pranajama je vežba disanja. Reguliše i harmonizuje disanje i  njegov ritam. Kroz vežbe disanja, prana tj. energija se akomulira i uravnotežuje. Asana i Pranajama usko su povezane i svest o disanju treba da  bude ugrađena u nase vezbe i poze. Zlatno pravilo je da se vežbe disanja nikada ne smeju raditi na silu ili pod naporom. Način na koji dišemo utice na naš um i naše mentalno stanje se refektuje u našim šemama disanja. Disanje je takođe prirodni način našeg oslobađanja od napetosti i vraćanja energije. Asane daju ravnotežu  i fizičku prefinjenost, dok Pranajama daje ravnotežu i kanališe energiju koja sadrži život (prana).

Meditacija

Meditacija u širokom smislu bi se mogla definisati kao usmeravanje pažnje. Usmerenost pažnje na disanje leži u osnovi mnogih načina meditacije. Otuda proizilazi da je pranajama oblik meditacije. Trehnike meditacije međusobno se razlikuju u zavisnosti od objekta na koji se meditira iI toga na šta se pažnja usmerava. Meditacija nije nešto što radimo, to je više puštanje da se dogodi onako kako jeste . To je dozvoljavanje vašim mislima, vašim predrasudama, želji za uspehom, vašim brigama da se utišaju i ućute. Poklon celovitosti svetlosti i ljubavi je u svima nama, a dosegli bismo ga kada bi prestali da tragamo i "radimo" i bili bi tihi i mirni u telu i u mislima, emocijama i dubljum slojevima uma.